W zawodzie Rolnik [613003] (na poziomie szkoły zawodowej) wyodrębnia się jedną kwalifikację – K1- prowadzenie produkcji rolniczej. Rolnik powinien być przygotowany do: 1. Wykonywania prac z wiązanych z prowadzeniem produkcji roślinnej i zwierzęcej. 2. Prowadzenia i obsługi pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej. 3. Prowadzenia sprzedaży produktów rolnych i zwierząt gospodarskich. 4. Obliczenia opłacalności produkcji rolniczej. W zawodzie Technik rolnik [314207](na poziomie szkoły średniej) wyodrębnia się dwie kwalifikacje: K1- prowadzenie produkcji rolniczej K2- organizowanie i nadzorowanie produkcji rolniczej Technik rolnik powinien być przygotowany do następujących zadań zawodowych: 1. Wykonywania prac z wiązanych z prowadzeniem produkcji roślinnej i zwierzęcej. 2. Prowadzenia i obsługi pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej. 3. Prowadzenia sprzedaży produktów rolnych i zwierząt gospodarskich 4. Organizowanie i nadzorowanie produkcji roślinnej i zwierzęcej 5. Podejmowanie decyzji na podstawie rachunku ekonomicznego. Egzaminy kwalifikacyjne przeprowadza Okręgowa Komisja Egzaminacyjna. Egzamin składa się z części pisemnej egzaminu, która trwa 60 minut i przeprowadzana jest w formie testu składającego się z 40 zadań zamkniętych. Część praktyczna egzaminu przeprowadzana jest w formie testu/zadania praktycznego. Trwa od 120-240 minut. Zdający zdał egzamin zawodowy jeśli uzyskał: 1. Z części pisemnej- co najmniej 50% punktów możliwych do uzyskania 2. Z części praktycznej co najmniej 75% punktów możliwych do uzyskania Wynik egzaminu ustala i ogłasza Okręgowa Komisja Egzaminacyjna Osoby dorosłe mogą przystąpić do egzaminu zawodowego po ukończeniu kwalifikacyjnego kursu zawodowego (500-700 godzin) lub w systemie eksternistycznym.