Praktyki zawodowe:
Mają one na celu zapoznanie się słuchaczy z technologiami stosowanymi w produkcji roślinnej i zwierzęcej w przykładowym gospodarstwie.
I. Produkcja roślinna
1. Zapoznanie z działem produkcji roślinnej w gospodarstwie.
-rodzaj gleb
-struktura użytkowania gruntów
-kierunki produkcji w gospodarstwie
2. Użytkowanie i konserwacja urządzeń melioracyjnych w gospodarstwie
3. Wyposażenie gospodarstwa w maszyny
4. Stosowanie nawozów organicznych w gospodarstwie
5. Stosowanie nawozów mineralnych w gospodarstwie
6. Metody zwalczania chorób, szkodników i chwastów
7. Przygotowanie materiału siewnego i organizacja siewu roślin uprawnych
8. Sposoby zbioru roślin uprawnych w gospodarstwie
9.Magazynowanie plonów
10. Pielęgnowanie użytków zielonych w gospodarstwie
II. Produkcja zwierzęca
1. Zapoznanie z działem produkcji zwierzęcej
2. Rozkład dnia pracy przy obsłudze zwierząt
3. BHP przy obsłudze zwierząt
4. Porządkowanie pomieszczeń inwentarskich
5. Sporządzanie kiszonek
6. Suszenie i zbiór siana
7. Pasze stosowane w żywieniu zwierząt
8. Zoohigieniczna ocena pomieszczeń
9. Organizacja doju w gospodarstwie
10. Obserwacja rui i pokaz unasieniania krowy
11. Całodzienna obsługa bydła
12. Całodzienna obsługa trzody chlewnej
13. Żywienie różnych grup trzody chlewnej
14. Przygotowanie kojca do porodu