Program praktyki – technik rolnik
I. Produkcja roślinna
1. Przygotowanie pola do orki,
2. Wykonanie orki i ocena jej jakości.
3. Przygotowanie roli do siewu.
4. Stosowanie nawozów organicznych i mineralnych w gospodarstwie.
5. Zwalczanie chorób, szkodników i chwastów roślin uprawnych.
6. Przygotowanie materiału siewnego, wykonanie siewu.
7. Sadzenie ziemniaków.
8. Zbiór i przechowywanie roślin uprawnych.
9. Wykonywanie zabiegów pielęgnacyjnych na użytkach zielonych.
10. Koszenie, suszenie i kiszenie roślin uprawowych.
II. Produkcja zwierzęca
1.Porządkowanie pomieszczeń inwentarskich dla zwierząt.
2. Sporządzanie kiszonek i sianokiszonki dla zwierząt.
3. Dekornizacja rogów i korekcja racic u bydła i u owiec.
5. Udzielanie pomocy przy porodzie u bydła.
6. Całodzienna obsługa owiec w owczarni.
7. Obsługa, żywienie i kierowanie rozrodem kóz.
8. Przygotowanie kojca do porodu i opieka nad noworodkami.
9. Całodzienna obsługa trzody chlewnej.
10. Całodzienna obsługa koni, żywienie i pielęgnacja.
11. Całodzienna obsługa drobiu, żywienie i selekcja jaj.
III. Mechanizacja rolnictwa
1. Wykonywanie prac ślusarskich i spawalniczych.
2. Ocena stanu technicznego, usuwanie usterek w pojazdach rolniczych.
3. Organizacja pracy agregatami ciągnikowymi w gospodarstwie.
4. Wykonywanie prac maszynami samojezdnymi: sieczkarniami polowymi, kombajnami zbożowymi, kombajnami ziemniaczanymi, kombajnami do zbioru buraków.
5. Ocena stanu technicznego oraz usuwanie usterek w narzędziach i maszynach rolniczych.
6. Obsługa urządzeń do mechanizacji prac w produkcji zwierzęcej.
7. Ocena stanu technicznego, usuwanie usterek w maszynach i urządzeniach stosowanych w produkcji zwierzęcej.
8. Ocena jakości i efektów prac wykonanych sprzętem rolniczym.
IV. Ekonomika i zarządzanie przedsiębiorstwem
1. Organizacja produkcji w gospodarstwie rolnym.
2. Stosowanie standardów UE w zakresie jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego produktów oraz ochrony środowiska.
3. Organizacja pracy w gospodarstwie rolnym.
4. Stosowanie przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony przeciwpożarowej.
5. Stosowanie instrumentów marketingu i promocji w działalności rolniczej. Sprzedaż produktów rolniczych.
6. Dokumentowanie prowadzenia działalności rolniczej: podatki, ubezpieczenia, dopłaty bezpośrednie, zakupy, sprzedaż.
Praktyka zawodowa:
1. Czteroletnie technikum – 8 tygodni.
2. Trzyletnie technikum uzupełniające – 6 tygodni.
3. Szkoła policealna – 8 tygodni.