Placówka Kształcenia Ustawicznego CDS-Lider
tel: 508 194 737 biuro@cds-lider.com.pl

Komunikat dla szkół w Dolsku, Złoczewie, Goliszewie i Tuchorzy

Program praktyki – technik rolnik

I. Produkcja roślinna

1.   Przygotowanie pola do orki,

2.  Wykonanie orki i ocena jej jakości.

3.  Przygotowanie roli do siewu.

4.  Stosowanie nawozów organicznych i mineralnych w gospodarstwie.

5.  Zwalczanie chorób, szkodników i chwastów roślin uprawnych.

6.  Przygotowanie materiału siewnego, wykonanie siewu.

7.  Sadzenie ziemniaków.

8. Zbiór i przechowywanie roślin uprawnych.

9. Wykonywanie zabiegów pielęgnacyjnych na użytkach zielonych.

10.  Koszenie, suszenie i kiszenie roślin uprawowych.

II. Produkcja zwierzęca

1.Porządkowanie pomieszczeń inwentarskich dla zwierząt.

2.  Sporządzanie kiszonek i sianokiszonki dla zwierząt.

3.  Dekornizacja rogów i korekcja racic u bydła i u owiec.

5. Udzielanie pomocy przy porodzie u bydła.

6.  Całodzienna obsługa owiec w owczarni.

7. Obsługa, żywienie i kierowanie rozrodem kóz.

8.  Przygotowanie kojca do porodu i opieka nad noworodkami.

9. Całodzienna obsługa trzody chlewnej.

10. Całodzienna obsługa koni, żywienie i pielęgnacja.

11. Całodzienna obsługa drobiu, żywienie i selekcja jaj.

III. Mechanizacja rolnictwa

1.      Wykonywanie prac ślusarskich i spawalniczych.

2.      Ocena stanu technicznego, usuwanie usterek w pojazdach rolniczych.

3.       Organizacja pracy agregatami ciągnikowymi w gospodarstwie.

4.      Wykonywanie prac maszynami samojezdnymi: sieczkarniami polowymi, kombajnami zbożowymi, kombajnami ziemniaczanymi, kombajnami do zbioru buraków.

5.       Ocena stanu technicznego oraz usuwanie usterek w narzędziach i maszynach rolniczych.

6.       Obsługa urządzeń do mechanizacji prac w produkcji zwierzęcej.

7.       Ocena stanu technicznego, usuwanie usterek w maszynach i urządzeniach stosowanych w produkcji zwierzęcej.

8.       Ocena jakości i efektów prac wykonanych sprzętem rolniczym.

IV. Ekonomika i zarządzanie przedsiębiorstwem

1.      Organizacja produkcji w gospodarstwie rolnym.

2.      Stosowanie standardów UE w zakresie jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego produktów oraz ochrony środowiska.

3.      Organizacja pracy w gospodarstwie rolnym.

4.       Stosowanie przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony przeciwpożarowej.

5.      Stosowanie instrumentów marketingu i promocji w działalności rolniczej. Sprzedaż produktów rolniczych.

6.      Dokumentowanie prowadzenia działalności rolniczej: podatki, ubezpieczenia, dopłaty bezpośrednie, zakupy, sprzedaż.

Praktyka zawodowa:

            1. Czteroletnie technikum – 8 tygodni.

            2. Trzyletnie technikum uzupełniające – 6 tygodni.

            3. Szkoła policealna – 8 tygodni.